En burgerhistorie

Min allerførste milepæl er hermed nået! Mit første blogindlæg, udover mit velkommen til at alle jer, der læser med. Det er nu blevet historietid, og dermed tid til at fortælle lidt om hvad burgeren egentligt er for en størrelse.

Det hele startede tilbage i Hamburg, Tyskland, hvor navnet stammer fra. Det hedder nemlig en ”hamburger” og ikke bare ”burger”. Teorierne er mange, men ingen kender helt præcist til historien om hvordan burgeren opstod, alt fald ikke den første af slagsen fra Tyskland.

Hvis vi spoler tiden lidt frem, ender vi i USA, nærmere bestemt i New Haven, hvor den danske immigrant Louis Lassen langede den første moderne burger over disken og siden har givet sine gæster masser af gode oplevelser med sin mad. Det var en simpel toast, med en bøf af hakket oksekød og mulighed for ketchup eller sennep ovenpå bøffen.

Siden dengang har konceptet udviklet sig gevaldigt, og i 1940 blev den første McDonalds åbnet, en kæde der i dag tæller over 32.000 restauranter fordelt udover hele verden.

Burgeren har historisk set også en grim bagside, der fortæller en historie om hvordan et simpelt koncept udviklede sig til en global epidemi.

Burgeren er et af de mest populære stykker fastfood, man kan tænke sig, og der sælges flere hundredetusinde burgere i minuttet, hvor time, hver dag, hver måned, år efter år, i hele verden. Desværre har det betydet at en stor del af bl.a. USA og UKs befolkninger i dag er blevet overvægtige, og det i grad, der kan mærkes, også på landenes økonomi. Det er ikke gratis at behandle sukkersyge, eller miste arbejdskraft til sygdom, flere af landene er derfor også udfordret den vej.

I 2004 bliver filmen ”Super Size Me” udgivet, og den fortæller om bagsiden ved et misbrug. Filmens instruktør, Morgan Spurlock, spiser hver dag i 30 dage McDonlds, alle tre måltider, og tilbydes han super size, skal han sige ja tak. Det endte med hans helbred var ved at sætte ud, og at han ville risikere permanent skade hvis ikke han stroppede med den farlige diæt.

Det var lig om hvordan burgeren er kommet til samt lidt om hvilke problemer den har skabt for verden, men alt er ikke skidt, glæde laver den også, især til dig der gerne vil have en snack med på vej hjem. Her er en cheeseburger jo helt fantastisk handy, og lige til at tage med.

Categories : Mad

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *